kotiliesi

NAANLEIPÄ (GLUTEENITON)
Naanleipä on kyllä mun ehdoton suosikkileipä. Etenkin, kun pääsee oikeaan Intialaiseen ravintolaan ja leipä on tehty oikein niin ei ole mitään parempaa. Sittemmin kun olen jättänyt vehnän pois, olen jäänyt monet kerran ilman leipäosuutta ravintolassa. Nyt piti tarttua itse naanleivän kimppuun ja testailla hyvä resepti sitä varten. Päätin paistaa leivän leivinuunissa, joka harvemmin kesällä on päällä, mutta tänään myrskyisenä ja kylmänä päivänä leiviuuni oli vihdoin aika laittaa tulille. 

Tässä resepti, josta tulee 6-8 leipästä:

1 prk       maitorahkaa
1 dl         kauramaitoa
1/2 ps     kuivahiivaa
1 tl          suolaa
1 tl          hunajaa
4,5 dl      gluteenitonta jauhoseosta 
2 tl          psylliumia
3 rkl        oliivilöljyä
2 tl          kurkumaa


Lämmitä leivinuunia 2-3 pesällisellä puuta. Lämmitä hieman maitoa ja sekoita ainekset siihen. Käytän kurkumaa tuomaan hieman väriä, koska gluteeniton jauho on valkoista ja se näyttää oudon väriseltä verrattuna laadukkaaseen vehnäjauhoon. Kohota taikinaa, niin että se tuplaantuu. Minulla se kesti 1,5h lämpimässä vesihauteessa. Kun viimeinen pesällinen puita on hehkuvana hiilenä ja asteita hieman alle 200 astetta, hiero hiilet tasaiseksi alustaksi pellille.

Leivo ohuita leipäsiä 6-8 kappaletta. Paista 4 leipästä kerrallaan pellin ja leivinpaperin päällä. Uunissa on kovat asteet ja hiilet voivat sytyttää leivinpaperin tuleen, joten erityistä huomiota on kiinnitettävä paistovaiheessa. Paista leipäsiä 1 minuutti kerrallaan. Käytä ajastinta ja ole tarkkana. Kun leivät on paistuneet minuutin, käännä leivät toisinpäin. Taas minuutti uunissa. Omani olivat yhteensä 6 minuuttia uunissa ja joka minuutin välein käännellen ja vaihtaa paistipaikkaa pellillä. Tiedät, että leivät ovat valmiita. kun muutamia tummia kohtia leipäsissä on, mutta leivät eivät ole palaneet mistään kohtaa. Toinen satsi kesti 7 minuutin paistamisen, uuni oli ehtinyt hieman jäähtyä. 

Tarjoile voin ja yrttien kera. Ekaa kertaa voin sanoa, etten nähnyt eroa söinkö gluteenitonta vai vehnäleipää. Siltä istumalta meni 2 leipästä helposti. Ei kommentteja