KURPITSAKEITTO SALVIAPESTOJOGURTILLA



Kurpitsat on täällä. Ihan mahtavaa, että Suomestakin saa nyt eri lajikkeita sekä ruuanlaittoon, että koristeluunkin. Ostin erään firman Halloween kuvauksiin erilaisia kurpitsoja ja pitihän ne ruokaisat kurpitsat heittää pataan. Kurpitsakeitto itsessään on perushelppo. Yritän aina perus kasvissosekeittoihin keksiä pieniä jujuja ja mielenkiintoa erilaisilla lisukkeilla. Yleensä se on jogurtti- tai smetanapohjainen mausteinen "voisilmä" keitossa. Tällä kertaa mausteena oli salvia. Tein ensin salviapeston johon lisäsin maustamatonta jogurttia. Tuli mukavasti lisätwistiä ja tää on helppo, kun jokainen voi annostella sen lisätwistin tehoa omalla lauteselleen sopivaksi. Lapset eivät salvoasta välittäneet, mutta aikuisille kelpasi mausteeksi.


Kurpitsakeitto:

n. 1 kg         Hokkaidon kurpitsaa
3 pientä       sipulia
2-3 rkl         oliiviöljyä
6-8 dl           vettä
2 rkl             kasvisliemijauhetta
6 viipaletta  savujuustoa (itse käytän kipparijuustoa, sitä on aika jääkaapissa)
1 tl               suolaa
4 dl              kaurakermaa (jos kaurakerma ei ole sinun juttusi, sen voi korvata normaalilla kermalla)

Salviapestojogurtti:

1 ruukku      salviaa
kourallinen  pinjansiemeniä
0,5 dl           oliiviöljyä
hippu           suolaa
0,5 tl            mustapippuria
1,5 dl           maustamatonta jogurttia


Paahdetut kurpitsansiemenet:

Kurpitsan siemenet
oliiviöljyä
suolaa
savustettu paprika mauste



Kaiverra kurpitsa ja ota siemenet talteen. Huuhtele siemenet puhtaiksi. Kuivaa talouspyyhepaperilla. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Lisää öljy siementen määrän mukaan, niin että siemenet on öljytty, muttei niin, että siemenet ui rasvassa. Mausta ja paahda uunissa 175 asteessa n. 15-20 minuuttia. Tarkkaile ettei siemenet pala. Anna jäähtyä.

Pilko kurpitsa palasiksi ja lisää kattilaan, pilkottujen sipulin ja veden kera. Keitä n. 15min ja tarkista että kurpitsa on pehmennyt. Lisää mausteet ja kaurakerma. Soseuta sauvasekoittimella. Anna tekeytyä kannen alla sillä aikaa, kun valmistat salviapestojogurtin.

Sekoita morttelissa salviapestojogurtin kaikki muut ainekset keskenään paitsi jogurtti. Kun pesto on valmis, maista suolan määrä ja lisää lopuksi jogurtti. Tsekkaa suolan riittävyys jogurtin lisäämisen jälkeen.

Tarjoile keitto lautasille, jokainen voi lisätä lisukkeet (salviapestojogurtin ja paahdetut siemenet) oman maun mukaan.


















Kommentit

Suositut tekstit