kotiliesi

PORKKANA-PERSIMON NAKUKAKKU (GLUTEENITON)
Minulla oli ilo ja kunnia päästä Kotilieden blogiverkostoon syksyn aikana ja näin ollen haluan osallistua uudella kakkureseptillä Kotilieden 95-vuotissynttäreihin. Nakukakut on nyt vallanneet kovasti juhlia ja kotileipomuksiakin. Rakastan porkkanakakkua yli kaiken, mutta halusin siihen pientä twistiä ja mietin mikä olisi tämän hetken kausivihannes tms. Hedelmäosastolta aitiopaikalta löytyi tämän kauden ruoka-aines; Persimon. Persimon on itseasiassa marja, vaikka kovasti näyttää tomaatilta. Se sopisi hyvin porkkanan kaveriksi ollen hieman makeampi kuin porkkana. Ja persimon on kaunis käytettäväksi myös koristeluun, kunhan se ei ole liian pehmennyt, että sitä on helppo veitsellä muotoilla. 
Taikina:

1 dl      Cashew-pähkinöitä
3dl       gluteeniton jauhoseos
1 dl      tattarijauhoa
1/4 tl    muskottipähkinää
2 tl       vaniljasokeria
3          kananmunaa
1 dl      fariinisokeria
0,5 dl   sokeria
1/2       persimon
2          porkkanaa 
150g    voita

Kuorrute:
300g      maustamaton Philadelpia tuorejuusto
n. 5 dl    tomusokeria
1/2         persimon soseena


Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään eri astiassa. Soseuta kokonainen pilkottu persimon soseeksi ja raasta porkkanat. Sekoita vaahto, kuivat aineet, porkkanaraaste ja puolet persimonisoseesta (puolet jätä koristelua varten sivuun) varovaisesti sekaisin. Paista uunissa 175 asteessa 40 min.  Jos sinulla on halkaisijaltaan 12-16 sentin irtopohjavuokaa, paistaisin taikinan kahdessa osassa, mutta koska yhtäkkiä päähän idean saaneena mulla oli vain iso irtopohjavuoka paistoin koko taikinan siinä ja leikkasin pienet ympyrät (4 kpl isomman sisältä samankokkoisiksi). Ympyränmuotoista muottia olisi kovaksi avuksi. Käytin itse isohkoa kulhoa jolla sain painettua ympyrän symmetrisen jäljen ja loput leikkasin veitsellä. Ja mahdollisimman vähällä hukkataikinalla. 
Sekoita tuorejuusto ja 3-4 dl tuomusokeria. Testaa sen koostumus. Sekoita puolikkaan persimonin sose tomusokeriin ja testaa koostumus, jotta seos on valuvaa, mutta jähmeää koristelua varten. 
Kasaa sitten kakku ensin taikina, sitten runsas kerros tuorejuustotahnaa väliin. Kerros kerrokselta. Kunnes iso komeus on valmis ja pystyssä. Jos ison keon pystyssä pysyminen tuottaa ongelmia, niin ratkaisin itse ongelman kebakon tikulla pistämällä sen keskelle läpi, jotta komeus pysyy pystyssä. Halusin myös paksuhkot kerrokset tuorejuuustoa väliin, joka vaikeuttaa keon kasassa pysymistä entistä enemmän. Kun kakku on tekeytynyt pystyyn, voi tikun keskeltä poistaa. Koristele kakku sivelemällä ensin tuorejuustotahnalla kevyt silottelu pinnalle ja lopulta persimonsose-tomusokeri tarha keskeltä varovasti valutellen reunoille. Koristele persimoneilla ja ananaskirsikoilla. Tarjoile tummapaahtoisen kaffen kera. Nyt juhlitaan 95-vuotiasta. 


Onnea Kotiliesi!Ei kommentteja