PORTOBELLOBURGERI (GLUTEENITON)





Uusi vuosi tulee ja mitäs sitä juhlapöytään tekisi. Kasvissyöjät ovat varmasti kokeilleet eri kasvis- ja papupihviversiot. Jos kaipaat mehukkuutta burgeriisi, tämä varmasti tarjoaa siihen makunystyrään nannaa! Testasin samalla uutta reseptiä gluteenittomiin hampurilaissämpylöihin. Tällä kertaa kokeilin Tupakeittiössä -blogin ohjetta varioiden. Kananmunan tilalla voitelin sämpylät oliiviöljyllä, koska halusin sämpylöiden olevan vegaanisia. 


1,5 dl        vettä
5 rkl          ikaffea/kauramaitoa
0,5 rkl       psylliumia
1 tl            sokeria
200 g        Sunnuntain gluteeniton jauhoseos
50 g          Semperin kuitupitoinen jauhoseos
2 tl            kuivahiivaa
1 tl            suolaa
3 rkl          oliiviöljyä

Kuumenna vesi ja kauramaito mikrossa lämpimämmäksi kuin kädenlämpöiseksi, ei kuitenkaan kiehuvaksi. Sekoita joukkoon psyllium ja anna turvota muutaman minuutin.

Sekoita keskenään pari rkl jauhoja, sokeri sekä kuivahiiva ja lisää turvonneeseen psylliumnesteeseen, sekoita. Anna tekeytyä hetki. Sekoita pieneen jauhomäärään suola ja lisää taikinaan, sekoita. Lisää lopuista jauhoista puolet pienissä erissä, samalla taikinaa vaivaten, lisää oliiviöljy ja sitten taas loput jauhot pienissä erissä. Vaivaa taikinaa käsin. Vaivaa niin kauan kunnes taikina irtoaa reunoista ja tuntuu kädelle oikealta. Minulla siihen meni n. 7 minuuttia. Lisää jauhoja tarvittaessa. Muista kuitenkin, että gluteeniton taikina on rakenteeltaan erilainen kuin vehnäjauhoista tehty.

Anna kohota lämpimässä vesihauteessa tunnin ajan. Leivo tämän jälkeen jauhotetulla pöydällä sämpylöiksi. Laita valmiit sämpylät uunipellille, voitele oliiviöljyllä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Huomioi, että sämpylöiden on hyvä olla hieman littania, ennen uuniin laittoa, sillä ne kohoavat vielä uunissa. Paista uunin keskitasolla 200'C n. 20 min ja sitten vielä 2-3 minuuttia kiertoilmalla 170 asteessa kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Ohjeesta tuli 4 sämpylää. Juuri oikean kokoisia Suurehkoille portobello sienille. 


Laita Portobello sienet huoneenlämpöön tekeytymään pieneen astiaan. Sekoita marinadi. 

0,5 dl       oliiviöljyä
0,3 dl       tummaa balsamicoa
10 kpl      basilikan tuoreita lehtiä saksittuna
3 kpl        pientä valkosipulia
ripaus      suolaa
ripaus      mustapippuria
  

Marinoi sieniä 10 minuuttia huoneenlämmössä. Paista parilalla/grillissä marinoiden välillä. Paista sieniä keskilämmöllä niin ettei ne pala, mutta sieni menettää nestettä ja painautuu kasaan pihviksi. Paista n. 10-14 minuutin ajan. 

Kasaa burgeri. Itse käytin seuraavia

Sämpylä
portobello sieni
salaattia
paholaisen hilloa
vegaanista majoneesia
maustekurkkua
punasipulia
tomaattia 
cheddaria

Nauti inkiväärilimun tai -oluen kanssa. Saadaksesi reseptistä täysin vegaaninen, jätä Cheddarjuusto pois ja käytä maidotonta gluteenitonta jauhoseosta pelkästään. Itse olen matkalla vasta täysin vegaaniksi. En tiedä tuleeko koskaan täysin vegaania. Juustot on itselleni iso herkku, joita en kuitenkaan päivittäin käytä. Vielä siis sallittua. Mutta ilomielin kokeilen vageenisia vaihtoehtoja. Vinkkejä kehiin vaan <3



Poppamiehen vegaaninen majoneesi, tosi jees! Ja rakastuin herkkumaan paholaisen hilloon!
Loistavat yhdessä!













Hyvää Uutta vuotta!

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit