MUHKEAT GLUTEENITTOMAT MUNKIT
Se on vappu lähenemässä ja munkit piti testata gluteenittomana. En ole ennen pulla- tai munkkitaikinaa tehnyt gluteenittomana ja pahoin pelkäsin etukäteen tuleeko taikinasta liian valkoinen, jäykkä ja kova. Koska pelko mulla oli jo etukäteen olemassa gluteenittoman jauheen tuntien niin valmistauduin muokkaamalla ohjetta omaan käteen ja suuhun sopivammaksi. Halusin taikinaan kuohkeutta ja myös hieman kellertävää väriä, joka monesti uupuu gluteenittomista leipomuksista. Lisäsin taikinaan mitäs muuta kuin olutta ja valkoisen sokerin tilalla käytin fariinisokeria. Niistä sai väriä ja olut toi samalla myös kuohkeutta taikinaan. Toimi! Osviittaa ohjeeseen otin Yhteishyvän sivuilta, josta varioin tämän reseptin.
Taikina:
4 dl kauramaitoa (Laitoin itse iKaffea joka kestää kuumentamista) tai tavallista maitoa
1 dl gluteeniton olut (alkoholiton)
1 rkl psylliumia
1 ps kuivahiivaa
2 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
1 tl suolaa
12 dl gluteenitonta jauhoseosta (sunnuntai)
1 dl tattarijauhoa
150g voita
Paistamiseen:
munkkirasvaa
Lämmitä maito ja olut kulhossa kädenlämpöiseksi. Sekoita psyllium ja anna hetken turvota. Lisää kuivahiiva, jauhot, fariinisokeri, kananmunat, suola, jauhot ja voi seokseen koko ajan koneella sekoittaen. Taikina saa vaivautua koneessa hyvän aikaa. Kun se alkaa irttota reunoista taikina on valmista. Annoin itse kohota auringossa mustan pyyhkeen alla taikina 2h. Taikina paisui 3 kertaiseksi ja kuohkeksi tuossa ajassa. Sain taikinasta 26 muhkeaa munkkirinkilää. Sillä aikaa kun rinkilät kohoavat vielä n. 10 min uunissa 50 asteessa. Laita rasva kuumenemaan. Paista munkit rasvassa varoen. Muista turvallisuus kuumien rasvojen kanssa. Pidä kattilan kansi lähellä koko ajan, jos rasva ylikuumenee. Sokeroi munkit. Itse tein muutaman suklaamunkin lisäksi sulattamalla suklaata.
Kommentit
Lähetä kommentti