GLUTEENITTOMAT MUIKKUKUKKOSET
Muikkukukko! Savolaiselle elinehto, ainakin mulle! Paitsi, siellä savossa niihin usein lisätään lihaa ja sehän ei mulle passaa. Joten olen joskus tehnyt muikkukukkoa lihattomana kotona. No männä päivänä kävin Tapanilassa upeassa kahvilassa Rönttösrouvassa tapaamisessa ja söin siellä kahvin kera muikkukukkoset tai piiraan, en muista millä nimellä se siellä myytiin, mutta ae että se osu makujuuriin! Juts hyvä yksittäinen pieni piirakan palanen ja maistiainen muikkukukosta nätissä paketissa. No tässä yksi päivä oli muikut tarjouksessa lähikaupassa ja pitihän niitä sitten sieltä rohmuta. Kokeilin pienen määrän tehdä näitä muikkukukkosia, mutta ehdottomasti myös paistaa muikkuja pannulla, jotka on koko perheen suosikkeja tsatsikin kera.
Tää ohje on helppo:
2 dl vettä
1,5 tl suolaa
3 dl gluteenittomia vaaleita jauhoja
3 dl tattarijauhoja
30 g voita
500-600g siivottuja muikkuja
sulatettua voita piirakoiden voiteluun ja pinnalle sormisuolaa maun mukaan
Sekoita taikina kulhossa. Taikinan koostumus on aika tahmeaa, mutta tärkeintä että saat koostumuksen oikeaksi, että saat pyöriteltyä kädellä ensin pullan käsiin ja sitten leivinpaperille kaulimella leivottua soikean, litteän piirakan. Laita piirakan päälle muikkuja jättäen reunat n. 1 cm tyhjäksi. Rypytä taikinan reunat muikkujen päälle. Taikina on aika murumaista eli reunat eivät tule yhtä siisteiksi kuin kaupan piirakoissa. Rosoisuus kertoo itsetehdyistä piirakoista, jokaisen piirakan ei siis tarvitse näyttää identtiseltä. Maku on tärkein. Voitele piirakat runsaalla voisulalla ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Paista uunissa n. 15 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Itse paistoin leivinuunissa ja piirakat oli uunissa n. 25min, koska leivinuunissa oli hieman epätasainen lämpö uunin perällä verrattuna etuosaan.
Nauti kylmän maidon kanssa! Lupaan nää vie kielen mennessään.
Kommentit
Lähetä kommentti