PUNAVIINIPÄÄRYNÄPIZZA

Kaupallinen yhteistyö: Switzerland Cheese Marketing Nordics kanssa






Päärynä! Tuo tämän hetken trenditäyte pizzaa. Pitihän munkin sitä kokeilla tehdä itse. Söin muutama kuukausi takaperin päärynää pizzassa ja se oli ihan hyvää, mutta koska olen suolaisen ruuan rakastaja ennemmin kuin makeiden niin halusin päärynälle hieman tummempaa ja suolaisempaa sävyä. Päärynä sinänsä tekstuurina ja tuntumana on oikein oiva pizzaa.

Kokeilin muutamaa päärynäviipaletta paistaa voi-punaviini-kastikkeessa ja toinen testi oli voi-gin-kastike. Testasimme maut Le Gruyére AOP –juuston kera ennen päätöstä yhdistää pizzan täytteeksi. Vaikka mieheni ja minä emme ole punaviinin juojia, punaviinipäärynä maistui todella hyvälle ja vielä suolainen juusto siihen kylkeen. Päätös oli yksimielinen. Voit toki tehdä pizzan myös tavallisella pizzapohjalla, jos siedät vehnää. Jos itse kestäisin, niin tekisin ehdottomasti sitkon, hyvän pizzapohjan.

Tässä resepti:

Gluteeniton pohja:

2,5 dl        kädenlämpöistä vettä
2 tl            kuivahiivaa
1 rkl          hunajaa
2 tl            psylliumia
1 tl            suolaa
2 dl           tumma gluteeniton jauhoseos
2 dl           gluteeniton kaurajauhoseos


Tai tavallinen pizzapohja:

1,5 dl      vettä
3 dl         luomu vehnäjauhoja
1 tl          kuivahiivaa
0,5 tl       suolaa
1 rkl        oliiviöljyä

(Tämän pizzapohjan voit valmistaa sekoittamalla ainekset keskenään ja antaa kohota 30min 

täyte:

1 kpl         suomalainen päärynä
1,5 dl        punaviiniä
2 rkl         voita
0,5 tl        suolaa
n. 200g     La gruyére juustoa
1 dl           saksanpähkinää
                 tummaa balsamicoa



Gluteeniton pizzapohja:
Laita kulhoon kädenlämpöinen vesi. Sekoita siihen hiiva, psyllium ja hunaja. Anna tekeytyä 5min. Lisää suola ja tumma gluteeniton jauho. Vaivaa taikinaa vispilällä muutaman minuutin ajan. Ota vispilä pois ja lisää gluteeniton kaurajauhoseos. Vaivaa puukauhalla muutaman minuutin ajan. Leivä taikinasta ohut pizzataikina leivinpaperiselle pellille. Anna kohota liinan alla puolisen tuntia.

Tai vastaavasti tavallisen pizzapohjan valmistus:
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna kohota liinan alla 30min.

Tällä välillä viipaloin päärynät ohuiksi viipaleiksi. Ota siemenkodat ja oksat pois. Laita paistinpannu kuumenemaan täysille. Laita pannulle voi, suola ja punaviiniä. Upota pannulle päärynäviipaleet punaviiniin varovasti käännellen (ettei muussaannu). Anna kiehua pannulla n. 2 minuutin ajan, että alkoholi haihtuu ja jäljelle jää siirappimainen punaviini ja niin että päärynät ovat saaneet paistopintaa. Voit paistaa viipaleet pannulla parissa erässä riippuen pannun koosta. Laita uuni lämpeämämään n. 20 minuutin kohoamisen jälkeen.

Kun pohja on kohonnut niin paista pohjaa 5 minuuttia. Ota pohja uunista ja täytä aineksilla. Pohjalle raastettu La Gruyére juusto, siihen päälle punaviinipäärynät ja lopuksi muutama saksan pähkinä tuomaan lisää tekstuuria ja sattumaa. Paista kiertoilmauunissa 200 asteessa 12 minuuttia tai normaalilämmöllä 225 asteessa 10-12 minuuttia. Tarkkaile pizzaa. Jokaisen uuni paistaa hieman erilailla. Juusto saa olla kauniin ruskeaa paikoin. Koristele ja mausta tummalla balsamicolla. Nauti hyvän punaviinilasillisen kera.

Nyt ymmärrän punkun ja pizzan yhteyden. En ole ennen kokeillut. Sopii siis loistavasti illanistujaisiin ja pumaviinipäärynä näyttää kasvissyöjän salamilta. Sekin passaa!




Le Gruyére AOP -juusto




Punkkupääryntä näyttää hieman kasvissyljän salamilta :D




Juuston kanssa sopii erinomaisesti myös pähkinät, miksei siis myös pizzaan juuston kaveriksi. 














Kommentit

Suositut tekstit